Çıraklık Eğitimi Nedir?
Çıraklık Eğitimi, Ortaokul veya İmam hatip Ortaokulundan mezun olan öğrencilerin kaydolabileceği dört yıl eğitim veren alternatif örgün mesleki eğitim okuludur.
Mesleki eğitimin tarihsel sürecinde bilinen en köklü sistem, Esnaflar için dayanışma teşkilatı olan Ahilik, Hacı Betaş-ı Veli'nin tavsiyesi doğrultusunda Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Günümüzde Ahi'lik sisteminin ilkelerini ve misyonunu Türkiye genelindeki 323 bağımsız Mesleki Eğitim Merkezi (Çıraklık Eğitim Merkezi) ile 221 meslek lisesi bünyesinde olmak üzere toplamda 544 okulda yürütmekte idi. Son yapılan değişiklik ile tüm mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Mesleki Eğitim Programı uygulanmaya başlamıştır.
Çıraklık Nedir?
Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirmek için başlayan bir eğitim süresidir. Çıraklık sözleşmesinin imzalanması ile başlar, kalfalık belgesi alınınca sona erer.
Kimler Çırak Olabilir?
Aşağıdaki şartları taşıyan her kişi çırak olabilir.
•14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak.
•En az ilköğretim okulu mezunu olmak
•Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Ancak, on dokuz yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek meslekî eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
Ağır, tehlikeli veya özellik arz eden mesleklere alınacak çırakların öğrenim ve yaş durumu ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.
Bu süreç çırak, velisi ve işveren tarafından imzalanan çıraklık sözleşmenin okulumuza teslim edilmesi ile başlar.
Çıraklık Eğitimini Bitirenler Hangi Belgeleri Alır?
Mesleki Eğitim Merkezlerinde okuyan öğrenciler 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12 sınıfın sonunda Ustalık Belgesi alabilirler. Bununla birlikte yapılan son değişiklikle "Mesleki Eğitim Diploması" da alarak yükseköğrenime devam edebilirler.
Kalfa Kimdir?
Kalfa; bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bu meslekle ilgili iş ve işlemleri ustanın gözetimi altında kabul edilebilir standartlarda yapabilen kişiyi ifade eder.
Usta Kimdir?
Usta ise; bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen; üretimi planlayabilen; üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen; düşüncelerini yazılı, sözlü ve resim ile açıklayabilen; üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen kişiyi ifade eder.